مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219استفاده از نانو دیاکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجهفرنگی16123920FAفرزاد فرزاد گودرزیاستادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، همدان، ایرانJournal Article20210421گوجهفرنگی از محصولات زراعی مهم ایران است. تقریباً 20 تا 25 درصد از 6/5 میلیون تن گوجهفرنگی تولیدی کشور در فاصله برداشت تا مصرف از بین میرود. ظرفیت بالای تولید اتیلن در گوجهفرنگی دلیل عمده رسیدن سریع پس از برداشت این محصول و خسارات ناشی از آن است. بنابراین حذف اتیلن از فضای انبار میتواند سبب کاهش سرعت رسیدن گوجهفرنگی در انبار و کاهش ضایعات آن شود. در کنار انواع روشهای متداول برای حذف اتیلن و دیگر ترکیبات نامطلوب از هوای انبارها، استفاده از برخی نانو ذرات مانند نانو اکسید تیتانیوم نیز نتایج موفقی داشته است. در این روش از محلول 8 گرم در لیتر دی اکسید تیتانیوم همراه با پوشش ذرات نانو نقره و نور فرابنفش با شدت 5 وات بر متر مربع برای تجزیه اتیلن موجود در هوای انبارهای نگهداری گوجهفرنگی استفاده میشود. برای این منظور، گوجهفرنگیها در مرحله شکستگی رنگ برداشت شده و به انبار منتقل میشوند. با استقرار بستر حاوی محلول نانو اکسید تیتانیوم در مسیر گردش هوای انبار، بیش از 90 درصد اتیلن تجمعی در هوای اطراف گوجهفرنگیها تجزیه شده و تأخیری 15 روزه در رسیدگی گوجهفرنگیها ایجاد میشود. این فرآیند در کاهش 10 تا 15 درصدی ضایعات گوجهفرنگی بسیار مؤثر است.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123920_31424de0305d5f85137432fa15b94528.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219کاهش ضایعات انار با روش پیشخنککردن712123921FAمحمد علی محمد علی بهآئیناستادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایرانJournal Article20210421ایران بزرگترین تولیدکننده انار در جهان بوده و از نظر تنوع، سطح زیر کشت و تولید، مقام اول دنیا را دارا است. نگهداری میوه انار و کنترل عوامل مؤثر در کاهش ضایعات آن برای عرضه خارج از فصل این محصول در بازارهای داخلی و صادرات از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از مهمترین فاکتورهای تأثیرگذار در عمر پس از برداشت و کیفیت محصولات باغبانی، درجه حرارت است. برای حفظ کیفیت و بازارپسندی، ضروری است که این محصولات، بلافاصله پس از برداشت، خنک شوند. پیشخنککردن در مورد انار با اهداف کاهش فعالیت میکروارگانیسمهای فاسدکننده، جلوگیری از خرابشدن میوه و کندشدن سرعت واکنشهای بیوشیمیایی صورت میگیرد. برای این منظور، باید دمای محصول با عمل پیشخنککردن تا 10 درجه سلسیوس کاهش یابد و سپس محصول در سردخانه نگهداری شود. پیشخنککردن در انار در یک اتاق با تجهیزات خنککننده انجام میشود. جعبههای روزنهدار میوه به صورت پالتهایی، طوری در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا تشکیل یک تونل داده و هوای سرد پس از عبور از تونل و روزنه جعبهها، تبادل گرمایی با میوه را انجام دهد. برای پیشخنککردن میوه انار از هوای سرد با سرعت جریان 2-1 متر برثانیه، استفاده میشود. در مورد انار رقم شهوار، پیشخنککردن برای مدت 7200 ثانیه (120 دقیقه) و سرعت جریان 3/1 متر بر ثانیه و در انار رقم رباب مدت زمان 5500 ثانیه (92 دقیقه) پیشنهاد میشود. میزان دبی جریان هوا برای پیشخنککردن محصولات باغی و از جمله انار، 3-1 لیتر بر ثانیه به ازای هر کیلوگرم محصول است. دمای هوای سرد مورد نیاز برای پیشخنککردن میوه انار، 8-7 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی اتاق، 95-90 درصد است. با توجه به استاندارد شماره 6409 سازمان ملی استاندارد در مورد کاهش دمای محصول تا 10 درجه سلسیوس با عملیات پیشخنککردن و نیز سرمایهگذاری کم تهیه تجهیزات در باغ، میتوان از ضایعات 23 میلیارد ریالی این محصول جلوگیری و کمک شایانی به تولیدکنندگان این محصول کرد.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123921_8f7f5be713e5ee197bb62bedd7d6dbbd.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219روشهای مناسب برداشت و نگهداری میوه زیتون1320123922FAجلال محمدزادهاستادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایرانJournal Article20210421با توجه به طرح توسعه کشت زیتون برای تأمین مقادیر قابل ملاحظهای از نیاز کشور به روغن، بررسی مسائلی از قبیل زمان مناسب برداشت، شرایط بهینه نگهداری میوه زیتون و صنایع تبدیلی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. روغن زیتون، مهمترین فرآورده کشت زیتون است. در حدود 93 درصد از تولید جهانی زیتون برای تهیه روغن استفاده میشود. زمان برداشت و شرایط نگهداری میوه زیتون پس از برداشت در تعیین مقدار روغن وکیفیت آن اهمیت بسزایی دارند. تعیین دقیق زمان برداشت زیتون کار آسانی نیست. زیرا زمان مناسب برداشت این محصول با توجه به شرایط اقلیمی، زراعی و باردهی از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است. همچنین با توجه به زمان کار فصلی کارخانههای روغنکشی و وجود فاصله زمانی بین چیدن و استخراج روغن در تولید انبوه باعث میشود که میوه زیتون قبل از فرآیند، هفتهها ذخیره شود. در صورتیکه شرایط نگهداری مناسب نباشد، سبب ایجاد تغییرات آنزیمی و فعالیت میکروارگانیسمها روی میوه میشود. رشد و فعالیت میکرو ارگانیسمها موجب میشود روغن استخراج شده از این میوهها دارای اسیدیته بالا، استحکام و ماندگاری کم و طعم کهنگی و کپکزده داشته باشد. در این مقاله به تعیین زمان و روش مناسب برداشت میوه زیتون و همچنین شرایط و زمان مناسب نگهداری این محصول بدون تغییر در خواص کمی و کیفی آن پرداخته شده است.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123922_b5e542541fce1f1f306480573fea2ee1.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219افزایش کیفیت گردو با بهبود فرآیند کاشت، داشت و برداشت2128123923FAفرشته سلاجقهپژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانمریم نقیپوردانش آموخته دکترای مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانJournal Article20210421گردو یکی از مهمترین خشکمیوهها از نظر ارزش غذایی است. ایران پس از چین و آمریکا سومین کشور تولیدکننده گردو به شمار میرود. مجموع سطح زیر کشت بارور و غیر بارور گردو در ایران حدود 159039هکتار با تولید سالیانه 222399 تن و متوسط عملکرد 39/1 تن در هکتار است. یکی از راههای مهم برای رسیدن به محصولی با کیفیت مطلوب و صادراتی، شناسایی و معرفی ژنوتیپهای برتر و احداث باغهای حاصل از ارقام اصلاحشده گردو است. همچنین رعایت اصول کاشت با توجه به اهمیت میزان آفتابگیری درخت و فضای کافی برای رشد آن، در بلندمدت روی کیفیت عملیات باغداری و محصول اثرگذار است. در مقاله حاضر، توصیههایی از مرحله کاشت، داشت و برداشت گردو بهمنظور بهبود کیفیت آن، کسب جایگاه مناسب در بازارهای داخلی و خارجی و کاهش ضایعات محصول ارائه شده است.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123923_a4a47ed19bddeb2c7b372c17650064f1.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219راهکارهای ساده برای کاهش هدررفت گندم در هنگام برداشت2938123924FAمحمد حسین رزاقیپژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایرانJournal Article20210421عوامل مختلفی بر هدررفت گندم در ایران تأثیر دارند که یکی از این عوامل، شرایط کشاورز است. به عبارت دیگر، کشاورز دارای تجهیزات اندازهگیری نیست که بتواند سالم بودن و تنظیم بودن بسیاری از قطعات کمباین را تشخیص دهد. مقالههای موجود، کشاورزان را به نکات ساده ولی مؤثر قابل بررسی برای کاهش هدررفت گندم در هنگام برداشت، راهنمایی نکردهاند. در این مقاله سعی شده است تا آگاهی لازم نسبت به نکات کلی و مؤثر در برداشت گندم را در اختیار کشاورزان قرار دهد تا کشاورزان نسبت به انتخاب کمباین مناسب برای برداشت مزرعه خود اقدام و در مرحله اجراء نیز اطلاعات لازم برای نظارت بر عملکرد کمباین در اختیار داشته باشند.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123924_8ada0c66804ca9b31d045ed591ec6674.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219کاهش ضایعات آلوچه اصفهان از طریق خشککردن آفتابی3944123925FAسعید ملکمربی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایرانمحسن حیدری سلطانآبادیاستادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایرانJournal Article20210421سالانه حدود 12 میلیون تن آلو در جهان تولید میشود. ایران با تولید حدود 314 هزار تن، هفتمین تولیدکننده این میوه هستهدار در جهان به شمار میرود. سطح زیر کشت درختان بارور آلو در استان اصفهان بیش از 598 هکتار است. از این سطح، در حدود 7005 تن انواع میوه آلو تولید میشود. 50 درصد آلوی تولیدی به محصول خشک تبدیل میشود. خشککردن اصولی و مناسب آلو و آلوچه، علاوه بر کاهش ضایعات محصول تازه که گاهاً تا 30 درصد گزارش شده است، سبب افزایش ماندگاری محصول خشک و ایجاد ارزش افزوده میگردد. نور و گرمای خورشید به دلیل رایگان و در دسترس بودن آن در تمام نقاط ایران، مناسبترین منبع انرژی برای خشککردن محصولات کشاورزی است. در روش سنتی، خشککردن محصول روى زمین انجام میشود. خشککردن سنتی، آسانترین و کمهزینهترین روش برای خشککردن حجم زیادی از محصول آلوچه در برابر نور خورشید است. در این روش، شرایط غیر بهداشتی، بارش بارانهای احتمالی و تغییرات جوى سبب افت کیفیت محصول و از بینرفتن آن مىشود. خشککنهای خورشیدی به دلیل سهولت در استفاده، کنترل بهتر شرایط و افزایش سرعت خشککردن، جایگزینی مناسب، ساده و تمیز برای روش سنتی خشکاندن محصول روی زمین هستند. علاوه بر روش خشککردن، با استفاده از روشهایی میتوان سرعت خشکشدن محصول را افزایش داد. در این مقاله، دستورالعملهایی برای کاهش ضایعات آلوچه در فرآیند خشککردن توضیح داده شده است.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123925_63ddaea2fe09b4cef965a9ed229cee66.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219معرفی روش کنترل شیمیایی پوسیدگی سیاه ناف میوه پرتقال تامسونناول در مازندران4550123926FAسید وحید علویدانشیار بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران0000-0003-1103-222Xپریسا تیموریدانشجوی دکترای بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20210421پوسیدگی سیاه ناف پرتقال تامسونناول با عامل (Fr.) Keissl. <em>Alternaria alternata</em> به عنوان بیماری پس از برداشت در مناطق مرکباتخیز جهان گزارش شده است. این بیماری در ارقام مرکبات دارای ناف، در طی زمان داشت، موجب ریزش میوه و در انبار، باعث پوسیدگی میوه میشود. در شرق مازندران، خسارت این بیماری در هنگام داشت بهطور متوسط بین دو تا پنج درصد و به همین میزان نیز پس از برداشت و انبارداری برآورد شده است. از بین شش قارچکش رایج بررسی شده در منطقه، قارچکش رورالتیاس به میزان دو در هزار و کولیس به میزان 8/0در هزار تأثیر بازدارندگی و کنترل مناسبی روی این بیماری دارند. از اول ماه خرداد با رسیدن متوسط حرارت روزانه به 25 درجه سلسیوس و با وقوع اولین بارندگی بیش از سه میلیمتر، یک نوبت سمپاشی با قارچکشهای مذکور، بیماری را کنترل و سطح خسارت آن را پایینتر از آستانه زیان اقتصادی این بیماری میآورد. https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123926_37b4c6304b57217fa42ac21340fa4705.pdfمؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیمدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی2717-17522320210219تولید نان و کیک از آرد ترکیبی گندم و جو بدون پوشینه5156123927FAزهرا شیخ الاسلامیدانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و استادیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.حمیدرضا کمیلیدانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و استادیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایرانJournal Article20210421بهبود محصولات غلهای و جایگزینی بخشی از گندم مصرفی با سایر غلات اهمیت ویژهای در اقتصاد ملی و کاهش ضایعات محصولات حاصل دارد. جو بدون پوشینه میتواند بهعنوان یک محصول مناسب برای کشاورزان کم بضاعت که توانایی تغییر محیط خود را با استفاده از نهادههای اضافی ندارند، محسوب شود. در حال حاضر، جو بدون پوشینه به مصرف خوراک دام میرسد. استفاده از این غله در تولید فرآوردههای آردی میتواند در ایجاد ارزش افزوده برای این محصول مؤثر باشد. استفاده از آرد جو بدون پوشینه در فرمولاسیون نان و کیک علاوه بر کاهش میزان واردات گندم به کشور، به دلیل دارا بودن فیبر و ویتامینهای گروه ب و فیتیک اسید کمتر نسبت به گندم، سبب بهبود خواص تغذیهای این محصولات میشود. در این مقاله، روش گام به گام در تهیه نان و کیک از آرد ترکیبی گندم و جو بدون پوشینه ارائه شده است.https://awbmj.areeo.ac.ir/article_123927_133dbad535a170df679fb32226dd0535.pdf