مدیریت پس از برداشت ضایعات انگور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منایع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

انگور یکی از محصولات باغی مهم در کشور است که در مراحل مختلف تولید دچار ضایعات زیادی شده و ضررهای زیادی را به تولید‌کنندگان وارد می‌سازد. این محصول به از دست دادن رطوبت، آسیب‌های مکانیکی و پوسیدگی‌های قارچی حساس بوده و بنابراین، دارای عمر پس از برداشت کوتاهی است. عدم رعایت دستورالعمل‌های صحیح در مراحل برداشت، جابجایی، پیش-سرد‌کردن، درجه‌بندی، بسته‌بندی و نگهداری سبب کاهش وزن، قهوه‌ای‌شدن یا خشکیدگی خوشه، شیوع فسادهای قارچی و نهایتا کاهش کیفیت محصول در سطوح مختلفی می‌شود. همچنین آسیب ایجاد‌شده توسط پرندگان و حشرات و آسیب‌های فیزیکی نظیر باد، تردد افراد، و آلودگی انگور به‌بیماری‌های مختلف سبب کاهش بازارپسندی این محصول می‌شود. . بکارگیری روش‌های مناسب برداشت، جابه‌جایی، آماده‌سازی و نگهداری در دمای مناسب در کاهش ضایعات و افزایش زمان ماندگاری این محصول تأثیر بسزایی دارد که در این مقاله به آن پرداخته شده است.