محدودۀ رطوبتی مناسب شلتوک در فرآیند تبدیل به برنج سفید در استان فارس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

یکی از عوامل مهم و مؤثر بر میزان شکستگی برنج در کارگاه های شالیکوبی، رطوبت شلتوک در زمان تبدیل به برنج سفید می باشد. به همین منظور تحقیقی در یکی از کارگاه های شالیکوبی بر روی سه رقم شلتوک (آمل 3، چمپا و لنجان) متداول در استان فارس انجام شد. شلتوک ها به روش خشک کردن با آفتاب در پنج سطح رطوبتی تهیه و وارد سیستم تبدیل به برنج شدند. اندازه گیری رطوبت شلتوک، توسط دستگاه رطوبت سنج دانه ‌مرتباً انجام گرفت. سپس با تعیین میزان درصد ترک و درصد شکستگی دانه های برنج، مناسب ترین محدوده رطوبتی شلتوک برای تبدیل به برنج تعیین شد. در شلتوک رقم آمل 3 (دانه بلند)، محدوده رطوبتی 10 تا 12 درصد جهت تبدیل شلتوک به برنج پیشنهاد می گردد. در شلتوک های رقم چمپا و لنجان (دانه متوسط)، محدوده رطوبتی 8 تا 10 درصد برای تبدیل شلتوک به برنج پیشنهاد می شود.