روش‌های کاهش ضایعات در فرآیند تبدیل شلتوک به برنج سفید در استان اصفهان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

چکیده

برنج، بعد از گندم پرمصرف­ترین محصول کشاورزی در ایران است. سطح زیرکشت برنج در استان اصفهان از 18000 هکتار در سال­های پرآب تا 5000 هکتار در سال‌های خشک متغیر است. متوسط عملکرد شلتوک در استان اصفهان در حدود 5700 کیلوگرم در هکتار (با رطوبت 12 درصد) گزارش شده است. با توجه به راندمان تبدیل شلتوک، در هر هکتار، 3600 کیلوگرم برنج سالم و شکسته، 1150 کیلوگرم پوست شلتوک و 680 کیلوگرم سبوس تولید می­شود. ارقام برنج اصفهان دارای کیفیت مناسب پخت و عطر و طعم خوبی بوده ولی درصد شکستگی در آن بالا است که گاهاً به 30 درصد نیز می‌رسد. این عامل در کاهش بازارپسندی و افت قیمت برنج تأثیر بسزایی دارد. در این مقاله با توجه به رطوبت مناسب ارقام برنج در استان اصفهان در زمان انبارداری و تبدیل، دستورالعمل خشک­کردن و اندازه­گیری درصد شکستگی و سفید‌شدگی برنج شرح داده شده است.

کلیدواژه‌ها