مدیریت ضایعات و بقایای محصولات گلخانه‌ای (مطالعه موردی: گلخانه خیار)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

چکیده

گلخانه، محیط کشتی است که در آن با کنترل عوامل اثرگذار بر محیط داخل گلخانه مانند دما، رطوبت، نور و غیره سعی می­شود تولیدی مناسب در خارج از فصل صورت گیرد. مزایای این نوع کشت نسبت به کشت زراعی باعث شده تا گسترش آن در کشور مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر، سطح زیرکشت گلخانه‌ها در کشور حدود 15000 هکتار برآورد شده است. جنوب استان کرمان، با داشتن شرایط خاص آب و هوایی، دارای بیش از 1600 هکتار گلخانه است که عمده آن به کشت خیار اختصاص دارد. با توجه به اهداف کمی و کیفی برنامه­های توسعه­ای کشور که در آن­ها بر رشد سطح زیرکشت سبزی و صیفی همراه با افزایش بهره­وری نهاده­ها و حفظ محیط­زیست تأکید شده، توجه به کاهش ضایعات و مدیریت بقایا از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله پس از ذکر مشخصات گلخانه­های رایج در جنوب استان کرمان، دو مقوله مهم و متمایز ضایعات و بقایا در گلخانه­ها مورد بررسی قرار گرفته­اند.

کلیدواژه‌ها