استفاده از نانو دی‌اکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجه‌فرنگی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، همدان، ایران

چکیده

گوجه‌فرنگی از محصولات زراعی مهم ایران است. تقریباً 20 تا 25 درصد از 6/5 میلیون تن گوجه‌فرنگی تولیدی کشور در فاصله برداشت تا مصرف از بین می‌رود. ظرفیت بالای تولید اتیلن در گوجه‌فرنگی دلیل عمده رسیدن سریع پس از برداشت این محصول و خسارات ناشی از آن است. بنابراین حذف اتیلن از فضای انبار می‌تواند سبب کاهش سرعت رسیدن ‌گوجه‌فرنگی در انبار و کاهش ضایعات آن شود. در کنار انواع روش‌های متداول برای حذف اتیلن و دیگر ترکیبات نامطلوب از هوای انبارها، استفاده از برخی نانو ذرات مانند نانو اکسید تیتانیوم نیز نتایج موفقی داشته است. در این روش از محلول 8 گرم در لیتر دی اکسید تیتانیوم همراه با پوشش ذرات نانو نقره و نور فرابنفش با شدت 5 وات بر متر مربع برای تجزیه اتیلن موجود در هوای انبارهای نگهداری گوجه‌فرنگی استفاده می‌شود. برای این منظور، گوجه‌فرنگی‌ها در مرحله شکستگی رنگ برداشت شده و به انبار منتقل می‌شوند. با استقرار بستر حاوی محلول نانو اکسید تیتانیوم در مسیر گردش هوای انبار، بیش از 90 درصد اتیلن تجمعی در هوای اطراف گوجه­فرنگی‌ها تجزیه شده و تأخیری 15 روزه در رسیدگی گوجه­فرنگی‌ها ایجاد می‌شود. این فرآیند در کاهش 10 تا 15 درصدی ضایعات گوجه‌فرنگی بسیار مؤثر است.

کلیدواژه‌ها