استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، همدان، ایران
چکیده
گوجهفرنگی از محصولات زراعی مهم ایران است. تقریباً 20 تا 25 درصد از 6/5 میلیون تن گوجهفرنگی تولیدی کشور در فاصله برداشت تا مصرف از بین میرود. ظرفیت بالای تولید اتیلن در گوجهفرنگی دلیل عمده رسیدن سریع پس از برداشت این محصول و خسارات ناشی از آن است. بنابراین حذف اتیلن از فضای انبار میتواند سبب کاهش سرعت رسیدن گوجهفرنگی در انبار و کاهش ضایعات آن شود. در کنار انواع روشهای متداول برای حذف اتیلن و دیگر ترکیبات نامطلوب از هوای انبارها، استفاده از برخی نانو ذرات مانند نانو اکسید تیتانیوم نیز نتایج موفقی داشته است. در این روش از محلول 8 گرم در لیتر دی اکسید تیتانیوم همراه با پوشش ذرات نانو نقره و نور فرابنفش با شدت 5 وات بر متر مربع برای تجزیه اتیلن موجود در هوای انبارهای نگهداری گوجهفرنگی استفاده میشود. برای این منظور، گوجهفرنگیها در مرحله شکستگی رنگ برداشت شده و به انبار منتقل میشوند. با استقرار بستر حاوی محلول نانو اکسید تیتانیوم در مسیر گردش هوای انبار، بیش از 90 درصد اتیلن تجمعی در هوای اطراف گوجهفرنگیها تجزیه شده و تأخیری 15 روزه در رسیدگی گوجهفرنگیها ایجاد میشود. این فرآیند در کاهش 10 تا 15 درصدی ضایعات گوجهفرنگی بسیار مؤثر است.
فرزاد گودرزی, فرزاد. (1399). استفاده از نانو دیاکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجهفرنگی. مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 2(3), 1-6.
MLA
فرزاد فرزاد گودرزی. "استفاده از نانو دیاکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجهفرنگی". مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 2, 3, 1399, 1-6.
HARVARD
فرزاد گودرزی, فرزاد. (1399). 'استفاده از نانو دیاکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجهفرنگی', مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 2(3), pp. 1-6.
VANCOUVER
فرزاد گودرزی, فرزاد. استفاده از نانو دیاکسید تیتانیوم برای افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات گوجهفرنگی. مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 1399; 2(3): 1-6.