1
پژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
2
دانش آموخته دکترای مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده
گردو یکی از مهمترین خشکمیوهها از نظر ارزش غذایی است. ایران پس از چین و آمریکا سومین کشور تولیدکننده گردو به شمار میرود. مجموع سطح زیر کشت بارور و غیر بارور گردو در ایران حدود 159039هکتار با تولید سالیانه 222399 تن و متوسط عملکرد 39/1 تن در هکتار است. یکی از راههای مهم برای رسیدن به محصولی با کیفیت مطلوب و صادراتی، شناسایی و معرفی ژنوتیپهای برتر و احداث باغهای حاصل از ارقام اصلاحشده گردو است. همچنین رعایت اصول کاشت با توجه به اهمیت میزان آفتابگیری درخت و فضای کافی برای رشد آن، در بلندمدت روی کیفیت عملیات باغداری و محصول اثرگذار است. در مقاله حاضر، توصیههایی از مرحله کاشت، داشت و برداشت گردو بهمنظور بهبود کیفیت آن، کسب جایگاه مناسب در بازارهای داخلی و خارجی و کاهش ضایعات محصول ارائه شده است.