کاهش ضایعات آلوچه اصفهان از طریق خشک‌کردن آفتابی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مربی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

2 استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

چکیده

سالانه حدود 12 میلیون تن آلو در جهان تولید می‌شود. ایران با تولید حدود 314 هزار تن، هفتمین تولیدکننده این میوه هسته‌دار در جهان به شمار می‌رود. سطح زیر کشت درختان بارور آلو در استان اصفهان بیش از 598 هکتار است. از این سطح، در حدود 7005 تن انواع میوه آلو تولید می‌شود. 50 درصد آلوی تولیدی به محصول خشک تبدیل می­شود. خشک‌کردن اصولی و مناسب آلو و آلوچه، علاوه بر کاهش ضایعات محصول تازه که گاهاً تا 30 درصد گزارش شده است، سبب افزایش ماندگاری محصول خشک و ایجاد ارزش افزوده می‌گردد. نور و گرمای خورشید به دلیل رایگان و در دسترس بودن آن در تمام نقاط ایران، مناسب‌ترین منبع انرژی برای خشک‌کردن محصولات کشاورزی است. در روش سنتی، خشک­کردن محصول روى زمین انجام می‌شود. خشک­کردن سنتی، آسان‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش برای خشک‌کردن حجم زیادی از محصول آلوچه در برابر نور خورشید است. در این روش، شرایط غیر بهداشتی، بارش باران‌های احتمالی و تغییرات جوى سبب افت کیفیت محصول و از بین­رفتن آن مى­شود. خشک‌کن‌های خورشیدی به دلیل سهولت در استفاده، کنترل بهتر شرایط و افزایش سرعت خشک­کردن، جایگزینی مناسب، ساده و تمیز برای روش سنتی خشکاندن محصول روی زمین هستند. علاوه بر روش خشک‌کردن، با استفاده از روش‌هایی می­توان سرعت خشک­شدن محصول را افزایش داد. در این مقاله، دستورالعمل‌هایی برای کاهش ضایعات آلوچه در فرآیند خشک‌کردن توضیح داده شده است.

کلیدواژه‌ها