معرفی روش کنترل شیمیایی پوسیدگی سیاه ناف میوه پرتقال تامسون‌ناول در مازندران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

2 دانشجوی دکترای بیماری‌شناسی گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

پوسیدگی سیاه ناف پرتقال­ تامسون­ناول با عامل (Fr.) Keissl. Alternaria alternata به عنوان بیماری پس ­از­ برداشت در ­مناطق مرکبات­خیز جهان گزارش شده است. این بیماری در ارقام مرکبات دارای ناف، در طی زمان داشت، موجب ریزش ­میوه و در ­انبار، باعث پوسیدگی میوه می­شود. در شرق مازندران، خسارت این بیماری در هنگام داشت   به­طور متوسط بین دو تا پنج درصد و به همین میزان نیز پس از برداشت و انبارداری برآورد شده است. از بین شش قارچ­کش رایج بررسی شده در ­منطقه، قارچ­کش رورال­تی­اس به میزان دو ­در ­هزار و کولیس به میزان 8/0­در هزار تأثیر بازدارندگی و کنترل مناسبی روی این بیماری دارند. از اول ماه خرداد با رسیدن متوسط حرارت روزانه به 25­ درجه سلسیوس و با وقوع اولین بارندگی بیش از سه میلی­متر، یک نوبت سمپاشی با قارچ­کش­های مذکور، بیماری را کنترل و سطح خسارت آن را پایین­تر از آستانه زیان اقتصادی این بیماری می­آورد. 

کلیدواژه‌ها