کاهش ضایعات دانه پسته حین فرآوری پسته تر

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

در هر یک از مراحل فرآوری پسته، احتمال تلفات کیفی و کمی دانه پسته وجود دارد. این به دلیل تعدد ماشین‌های موجود در صنایع فرآوری پسته تر و پسته خشک است. بنابراین، شناسایی هر یک از نقاط بحرانی و انجام تمهیدات لازم برای جلوگیری از ضایعات این محصول باارزش، ضروری است. در کارگاه فرآوری پسته حداقل چهار نقطه بحرانی وجود دارد که در آن‌ها احتمال ضایعات است. اولین نقطه بحرانی ضایعات پسته در فرآوری پسته تر، شکستن دانه در پوست‌کن است. برای کاهش ضایعات پسته در این مرحله، تنظیمات مورد نیاز باید صورت گیرد. دومین نقطه بحرانی ضایعات پسته در فرآوری پسته تر، خروج دانه سالم پسته همراه با دانه‌های پوک از پوک­گیر است که با تنظیم میزان جریان هوا در پوک­گیر به حداقل می‌رسد. سومین نقطه بحرانی، آلودگی پسته در حوض شناوری است. ورودی و خروجی حوض شناوری باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که همیشه آب بهداشتی و تمیز برای شستشوی پسته در حوض، وجود داشته باشد. پوست­شدن پسته و سوختگی آن در حین نم‌گیری و خشک‌کردن، نقطه بحرانی دیگری است که با رعایت درجه حرارت مناسب و عمق انبایش پسته در پوست‌کن‌ها قابل‌کنترل است.

کلیدواژه‌ها