مدیریت کاهش ضایعات پسته در ماشین‌های پوست‌کن

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

پژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

چکیده

فرآوری پسته، کلیه عملیاتی است که روی پسته‌ برداشت‌ شده تا مرحله بسته‌بندی پسته خام صورت می‌گیرد. اولین مرحله فرآوری پسته، پوست‌گیری است. پسته تر بایستی سریع پوست‌گیری ‌شود. نحوه پوست‌گیری می‌تواند در جداسازی پسته‌های مشکوک به آلودگی به آفلاتوکسین و دانه‌هایی که نارس هستند، نقش زیادی داشته باشد. پوست بسیاری از دانه‌های پسته، از جمله دانه‌های زودخندان که پوست سبز آن‌ها شکاف خورده است به آسانی جدا نمی­شود. بنابراین، اگر پوست‌گیری به طریقی صورت گیرد که این دانه‌ها وارد پوست‌گیر نشوند و پوست آن‌ها جدا نشود، می‌تواند در کاهش دانه‌های آلوده و درنتیجه، کاهش مقدار آفلا توکسین در محصول نهایی نقش زیادی داشته باشد. آسیب­های مکانیکی که در حین پوست‌گیری به پسته وارد می‌شود، می‌تواند حساسیت آن را برای گسترش فساد در مراحل خشک کردن و نگهداری در انبار افزایش دهد. ماشین‌های پوست‌کن پسته هر قدر هم که دقت داشته باشند، دارای مقداری تلفات هستند. انتخاب مناسب‌ترین ماشین پوست‌کن و مدیریت استفاده از آن باعث کاهش میزان ضایعات این محصول راهبردی خواهد شد. در این مقاله به معرفی ماشین­های پوست­کن پسته و راهنمای تنظیمات و کالیبراسیون این ماشین­ها پرداخته شده و مناسب‌ترین ماشین برای پوست‌گیری پسته (ماشین استوانه لاستیکی)، معرفی شده است. ماشین استوانه لاستیکی دارای بیشترین راندمان کاری و کمترین میزان ضایعات دانه است.

کلیدواژه‌ها