کاهش ضایعات سیب درختی با اصلاح روش جمع آوری و انتقال محصول به سردخانه

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

مربی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

چکیده

یکی از محصولات عمده باغی در کشور سیب درختی است. در سال باغی 99- 1398 سطح زیر کشت این محصول 248 هزار هکتار و تولید آن چهار میلیون تن بوده است. استان آذربایجان ­غربی به عنوان قطب اول تولید سیب با سطح زیر کشت 60 هزار هکتار و تولید 1100 هزار تن در رتبه نخست قرار دارد. در حال حاضر، تغییر روش دستی مرسوم به مکانیزه امکان­پذیر نیست. این به دلیل ساختار سنتی باغ­ها، توان مالی پائین باغداران و نبود ماشین­ها و تجهیزات تخصصی باغی در کشور است. بهترین گزینه، بهبود روش کار با جایگزینی تجهیزات ساده و مناسب با شرایط باغ­ها با رویکرد انسان- ماشین (نیمه­مکانیزه) است. فرآیند برداشت، جابه­جایی، حمل و نقل و انتقال سیب درختی در داخل و خارج باغ در روش متداول، دارای معایبی است. این معایب شامل هزینه کارگری بالا، بهره­وری پائین و کندی عملیات پس از برداشت، وارد شدن آسیب مکانیکی به میوه­ها و عدم توجیه فنی و اقتصادی برای توسعه مکانیزاسیون است. یک راهکار اصلاحی، استفاده از جعبه­های با ظرفیت بالا موسوم به باکس پالت است. استفاده از این جعبه­ها موجب تسریع در عملیات برداشت، کاهش آسیب­های مکانیکی، کاهش سختی کار در مرحله برداشت و پس از برداشت و افزایش بهره­وری در حمل و نقل، جداسازی و      بسته­بندی محصول نهایی در سردخانه می­شود. در این مقاله، به معرفی باکس پالت و اصلاح روند جمع­آوری و انتقال میوه در داخل باغ و نیز سردخانه پرداخته شده است. 

کلیدواژه‌ها