عملیات مناسب برای حفظ کیفیت شیرین‌بیان صادراتی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی ومهندسی کشاورزی

چکیده

شیرین­بیان گیاهی دارویی- صنعتی است. محصولات شیرین­بیان عمدتاً به­صورت عصاره، خمیر کنسانتره یا پودر هستند. عمل­آوری مناسب و کنترل کیفی دقیق مواد اولیه، به تولید محصولی با کیفیت بالا و صادراتی کمک می­کند. تعیین کیفیت ریشه شیرین­بیان بر اساس میزان عصاره محلول و درصد گلیسریزیک اسید در آن است. حفظ حداکثر عصاره و ماده مؤثره شیرین­بیان مستلزم رعایت نکات ضروری در هنگام برداشت، بازرسی و جداسازی، خشک­کردن، بسته­بندی، و حمل و نقل آن است. مقدار گلیسریزین (5 تا 20 درصد) و قطر ریشه­ها در زمان برداشت و حفظ محصول از اثرات مخرب نور، هوا و دما (بالاتر از 20 درجه سلسیوس) از جمله عوامل مؤثر بر حفظ کیفیت شیرین­بیان هستند. در این مقاله، ضمن اشاره به خصوصیات شیرین­بیان صادراتی، به معرفی روش­های مناسب برداشت، آماده­سازی، بسته­بندی و شرایط مناسب نگهداری شیرین­بیان پرداخته شده است. 
 
 

کلیدواژه‌ها