دستورالعمل تهیه سرکه از عناب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

چکیده

عناب از محصولات کشاورزی مهم و استراتژیک در استان خراسان جنوبی است. این محصول به­صورت تازه و خشک، به عنوان میوه و خشکبار و همچنین گیاه دارویی قابلیت مصرف دارد. بر طبق گزارش­های موجود، سالانه در حدود 30 درصد عناب برداشت شده در ایران، به دلایل مختلفی ضایع می­شود. یکی از راهکارهای مؤثر برای کاهش ضایعات عناب، فرآوری این محصول و تبدیل آن به سرکه است. عناب‌­های درجه 2 و 3 (ریز، آسیب­دیده، ترک­خورده) با وجود ارزش تغذیه­ای بالا و طعم ویژه، از لحاظ مصرف تازه­خوری، بازار مناسبی ندارند. فرآوری عناب‌­های درجه 2 و 3 و تبدیل آن­ها به سرکه می‌تواند باعث کاهش هدررفت این محصول، ایجاد اشتغال و ارزش افزوده برای باغداران شود. سرکه عناب با داشتن ترکیبات فنلی، آنتوسیانین­ها، ویتامین ث و املاح معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن) دارای ارزش غذایی بالایی است. در این مقاله روش تهیه سرکه از عناب­های درجه 2 و 3 شرح داده شده است. 

کلیدواژه‌ها