راهکارهای کاهش فساد میکروبی میوه خرما در مراحل قبل و پس از برداشت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوری های پس از برداشت مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

چکیده

از چالش­های عمده تولید و تجارت خرما در کشور می­توان به فناوری­های پس از برداشت، بسته­بندی و نگهداری، فرآوری و جنبه­های ایمنی و بهداشتی این محصول اشاره کرد. شرایط آب و هوایی در طی دوره رشد، رسیدگی و برداشت محصول بر گسترش آلودگی میکروبی در میوه خرما نقش دارد. تغییرات فیزیکوشیمیایی که در طی رسیدگی خرما صورت می­گیرد، میوه­ها را نسبت به تهاجم میکروارگانیسم­ها حساس می­کند. ترکیب شیمیایی میوه (مقدار رطوبت و کربوهیدرات)، شرایط پس از برداشت (دما و رطوبت نسبی محیط نگهداری)، مرحله رسیدگی و رقم از عوامل مهم و تأثیرگذار در فساد میکروبی و عمر ماندگاری خرما به شمار می­آیند. آلودگی میوه خرما به قارچ­ها از نقطه ‌نظر بهداشت و سلامت جامعه حائز اهمیت است. قارچ­ها با تولید سم و آنزیم، سبب فساد و پوسیدگی میوه خرما و در نتیجه، کاهش ارزش غذایی آن شده و میوه را برای مصرف­کننده نامطلوب می­سازند. عدم به­کارگیری راهکارهای ساده و عملیاتی در مراحل قبل و هنگام برداشت،    جابه­جایی و حمل و نقل در افزایش فساد میکروبی در محصول خرما مؤثر است. شرایط نامناسب نگهداری (از لحاظ درجه حرارت و رطوبت نسبی) و نیز عدم رعایت شرایط بهداشتی سبب افزایش فساد و ایجاد ضایعات در محصول خرما می­شود. در این مقاله، راهکارهای کاهش فساد میکروبی میوه خرما در مراحل قبل و هنگام برداشت، جابه­جایی، حمل و نقل و انبارداری شرح داده شده است.

کلیدواژه‌ها