استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
چکیده
برداشت میوه زردآلو در زمان مناسب و بستهبندی بهینه، عمر انباری زردآلو را افزایش میدهد. زردآلو در گروه میوههای فرازگرا قرار دارد. در زمان رسیدگی میوه زردآلو، شدت تنفس و تولید اتیلن افزایش یافته که بر بلوغ و کیفیت پس از برداشت آن تأثیر فراوانی دارد. بر همین اساس، میوه زردآلو را برای ماندگاری بیشتر و بهتر، باید در مرحله بلوغ فیزیولوژیک برداشت کرد. از روشهای مختلفی برای تعیین زمان مناسب برداشت میوه زردآلو استفاده میشود. این روشها شامل تغییر رنگ پوست، سفتی بافت، میزان ماده جامد محلول، رنگ هسته، تعداد روز پس از مرحله تمام گل و مجموع واحدهای حرارتی از مرحله تمام گل تا برداشت میوه هستند. تأخیر در برداشت میوه زردآلو منجر به چروکیدگی پوست، ژلهایشدن گوشت و افزایش میزان فساد میوه در طول دوره انبارداری شده و خواص چشایی آن را کاهش میدهد. در هنگام برداشت زردآلو باید از آسیبرساندن به میوه جلوگیری کرد. آسیبهای فیزیکی و مکانیکی باعث ایجاد کوفتگی و لکههای قهوهای و آبکی در میوه زردآلو شده و منجر به افزایش شدت تنفس و تولید اتیلن خواهند شد. در این مقاله، به روشهای تعیین زمان مناسب برداشت میوه زردآلو و رعایت نکات در برداشت، جابهجایی و حمل و نقل زردآلو برای جلوگیری از آسیبهای فیزیکی و مکانیکی پرداخته شده است.