روش‌های تعیین زمان مناسب برداشت میوه زردآلو

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

چکیده

برداشت میوه زردآلو در زمان مناسب و بسته‌بندی بهینه، عمر انباری زردآلو را افزایش می‌دهد. زردآلو در گروه میوه‌های فرازگرا قرار دارد. در زمان رسیدگی میوه زردآلو، شدت تنفس و تولید اتیلن افزایش یافته که بر بلوغ و کیفیت پس از برداشت آن تأثیر فراوانی دارد. بر همین اساس، میوه‌ زردآلو را برای ماندگاری بیشتر و بهتر، باید در مرحله‌ بلوغ فیزیولوژیک برداشت کرد. از روش‌های مختلفی برای تعیین زمان مناسب برداشت میوه زردآلو استفاده می‌شود. این روش­ها شامل تغییر رنگ پوست، سفتی بافت، میزان ماده جامد محلول، رنگ هسته، تعداد روز پس از مرحله تمام گل و مجموع واحدهای حرارتی از مرحله تمام گل تا برداشت میوه هستند. تأخیر در برداشت میوه زردآلو منجر به چروکیدگی پوست، ژله‌ای­شدن گوشت و افزایش میزان فساد میوه‌ در طول دوره انبارداری شده و خواص چشایی آن را کاهش می­دهد. در هنگام برداشت زردآلو باید از آسیب­­رساندن به میوه جلوگیری کرد. آسیب‌های فیزیکی و مکانیکی باعث ایجاد کوفتگی و لکه‌های قهوه‌ای و آبکی در میوه زردآلو شده و منجر به افزایش شدت تنفس و تولید اتیلن خواهند شد. در این مقاله، به روش­های تعیین زمان مناسب برداشت میوه زردآلو و رعایت نکات در برداشت، جابه­جایی و حمل و نقل زردآلو برای جلوگیری از آسیب­های فیزیکی و مکانیکی پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها