استخراج پروتئین از پساب کارخانه‌های تولید نشاسته از سیب‌زمینی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

2 استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

چکیده

پسماند مایع حاصل از کارخانجات نشاسته‌گیری از سیب‌زمینی، با نیاز بیولوژیکی به اکسیژن بسیار بالا (حدود 11300 میلی‌گرم بر لیتر) و نیاز شیمیایی به اکسیژن برابر با  حدود 12000 میلی­گرم در لیتر، یکی از مخاطرات زیست­محیطی محسوب می‌شود. این پسماند حاوی پروتئین قابل بازیافت است. کاربردهای این پروتئین در پوشش‌دهی چیپس برای کاهش جذب چربی و یا به عنوان یک ماده فراسودمند، امولسیفایر، پایدارکننده کف و ظرفیت نگهداری آب و روغن در فرآوری مواد غذایی است. از طرف دیگر، این پروتئین با ارزش بیولوژیک بالا برابر با 99 تا 100، حاوی بسیاری ازاسیدهای آمینه ضروری برای بدن انسان است. با افزودن ‌کلریدریک‌اسید مرک با خلوص 37 درصد (ساخت آلمان)، پی‌اچ  آب سیب‌زمینی نشاسته‌گیری‌شده به 5/2 می‌رسد. سپس برای بازیابی پروتئین، کربوکسی‌متیل‌سلولز به میزان 501/3 گرم و سدیم‌کلراید به میزان 3/8 گرم در هر لیتر آب سیب‌زمینی حاصل از نشاسته‌گیری، اضافه می‌شود. پودر پروتئین بازیابی شده حدود 5/7 درصد پروتئین دارد. با توجه به موارد ذکر شده و اهمیت کاهش ضایعات صنایع تبدیلی، در این مقاله به معرفی روش‌ بازیابی پروتئین پساب سیب‌زمینی پرداخته شده است.   

کلیدواژه‌ها