راهکارهای کاهش ضایعات خرمای پیارم در مرحله قبل از برداشت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران

2 دانشیار پژوهش پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

چکیده

خرمای پیارم از ارقام خرمای تجاری و صادراتی مهم ایران است. شهرستان حاجی‌آباد در استان هرمزگان، از مهم‌ترین قطب­های تولید خرمای پیارم در کشور به شمار می­آید. سالانه مقدار زیادی از خرمای پیارم در مراحل قبل و پس از برداشت از بین می­رود. ناهنجاری­های فیزیولوژیکی مانند ناهمرسی، خشکیدگی خوشه، خط فیبری، آفتاب‌سوختگی و پفکی‌شدن میوه از دلایل ضایعات این محصول در مرحله قبل از برداشت هستند. رعایت اصول به‌باغی در نخلستان (تغذیه مناسب، هرس، تنک خوشه‌ها، پوشش‌دهی خوشه، و آبیاری منظم) در کاهش میزان ضایعات خرمای پیارم مؤثر است. در این مقاله، ضمن اشاره به برخی ناهنجاری­های فیزیولوژیکی در میوه خرمای پیارم، دستورالعمل اجرایی برای کاهش ضایعات این رقم خرما در مرحله قبل از برداشت ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها