کاهش ضایعات هندوانه با عملیات مناسب برداشت، بسته‌بندی و نگهداری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات خراسان رضوی، مشهد، ایران

2 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

3 ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

چکیده

کاهش ضایعات (تلفات و دورریز) محصولات کشـاورزی، یکی از شـاخص­های بهره­وری در توسـعه کشـاورزی و تأمین امنیت غذایی اسـت. ضایعات محصولات کشـاورزی تحت تأثیر روش­ها، فناوری و الگوهای تولید، امکانات و ظرفیت زیرساخت­های داخلی، ظرفیت و زنجیره­های بازار، کانال­های پخش و توزیع و در نهایت الگوهای خرید و مصرف قرار دارد. این عوامل سبب هدررفت منابع تولید از جمله آب می­شوند. مهم­ترین عوامل بروز ضایعات و تلفات هنگام برداشت محصول هندوانه، شامل رعایت نکردن شاخص‌های رسیدگی و زمان مناسب برداشت، عدم دسترسی به تجهیزات مناسب برداشت، بی‌دقتی و کمبود نیروی کارِ آموزش‌دیده در برداشت و انتقال میوه، سطح پایین مکانیزاسیون، انبارش موقت محصول در معرض نور خورشید، آفتاب­زدگی، حمله پرندگان و بیماری­ها هستند. حمل و نقل غیراصولی، نگهداری و بسته­بندی نامناسب نیز پس از برداشت محصول هندوانه سبب ایجاد تلفات می­شوند که با افت ارزش کیفی، کاهش قابلیت مصرف و بازارپسندی هندوانه همراه است. در این مقاله، شاخص­های رسیدگی هندوانه و عملیات مناسب آماده­سازی، بسته­بندی و نگهداری این محصول شرح داده شده است.

کلیدواژه‌ها