هرساله بخش عمدهای از محصول خرما بهدلایل مختلف به ضایعات تبدیل شده و غیرقابل مصرف برای انسان میشود. گرد و خاک ناشی از بادهای موسمی، رطوبت، بارانهای زودرس، پرندهها و آفات از عوامل مهمی هستند که در کاهش کمیت و کیفیت محصول خرما نقش دارند. پرندگان، بهترین میوههای موجود در نخل خرما را انتخاب میکنند. میوههای باقیمانده از تغذیه پرندگان علاوه بر کاهش عملکرد، موجب عدم بازارپسندی میوه نیز میشود. اثر رطوبت بهویژه بارانهای خارج از فصل عامل مهمی در ترشیدگی خرما محسوب میشود. این عامل اگرچه همراه با کاهش محصول نیست، اما میوه، غیرقابل ارائه به بازار خواهد بود. انجام عملیات بهباغی در کاهش ضایعات و افزایش درآمد نخلداران مؤثر است. رعایت اصول بهباغی در نخلستان از جمله پوششدهی خوشهها سبب کاهش پوسیدگی و ترشیدگی، خشکیدگی، ناهمرسی، آفتابسوختگی و پفکیشدن میوه و همچنین کاهش خسارت حشرات، پرندگان و آفات میشود. در این مقاله، ضمن اشاره به انواع پوششها و مزایا و معایب آنها، دستورالعمل اجرایی برای کاهش این ضایعات شرح داده شده است.