استفاده از انواع پوشش برای پوشش‌دهی خوشه خرما

نویسنده

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

چکیده

هرساله بخش عمده­ای از محصول خرما به­دلایل مختلف به ضایعات تبدیل ­شده و غیرقابل مصرف برای انسان می­شود. گرد و خاک ناشی از بادهای موسمی، رطوبت، باران­های زودرس، پرنده­ها و آفات از عوامل مهمی هستند که در کاهش کمیت و کیفیت محصول خرما نقش دارند. پرندگان، بهترین میوه­های موجود در نخل خرما را انتخاب می­کنند. میوه­های باقیمانده از تغذیه پرندگان علاوه بر کاهش عملکرد، موجب عدم بازارپسندی میوه نیز می­شود. اثر رطوبت به­ویژه باران­های خارج از فصل عامل مهمی در ترشیدگی خرما محسوب می­شود. این عامل اگرچه همراه با کاهش محصول نیست، اما میوه، غیرقابل ارائه به بازار خواهد بود. انجام عملیات به­باغی در کاهش ضایعات و افزایش درآمد نخل‌داران مؤثر است. رعایت اصول به‌‌باغی در نخلستان از جمله پوشش‌­دهی خوشه­ها سبب کاهش پوسیدگی و ترشیدگی، خشکیدگی، ناهمرسی، آفتاب­سوختگی و پفکی­شدن میوه و همچنین کاهش خسارت حشرات، پرندگان و آفات می­شود. در این مقاله، ضمن اشاره به انواع پوشش­ها و مزایا و معایب آنها، دستورالعمل اجرایی برای کاهش این ضایعات شرح داده ­شده است.

کلیدواژه‌ها