تولید کاروتنوپروتئین از زائدات فرآوری میگو

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

2 استادیار پژوهش مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

تولید ترکیبات با ارزش افزوده بالا از زائدات آبزیان می­تواند باعث افزایش بهره­وری از منابع موجود و افزایش درآمد صنعت شیلات شود. با فرآوری میگو، حجم زیادی از زائدات و پسماندها (60-40 درصد وزن کل میگو) تولید می­شود. این زائدات، حاوی ترکیباتی مانند کیتین، کیتوزان، کیتوالیگوساکاریدها، پروتئین، چربی و رنگدانه­های کاروتنوئیدی هستند. کاروتنوپروتئین، مخلوط پایداری از رنگدانه­های کاروتنوئیدی و لیپوپروتئین­ها است. این ترکیب را می­توان از زائدات فرآوری میگو استخراج کرد. کاروتنوپروتئین، پیش­ساز ویتامین A و دارای ویژگی­های ضداکسایشی، ضد فشارخون، امولسیون­کنندگی، کف­کنندگی، جذب آب و جذب روغن بوده و می­تواند در فرمولاسیون غذای آبزیان و فرآورده­های مختلف غذایی و آرایشی- بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد. برای استخراج کاروتنوپروتئین می­توان از روش­های مختلفی استفاده کرد. روش آنزیمی، فرآیندی نسبتاً ساده، مؤثر و کارا بوده که مانع از تخریب پروتئین­ها و رنگدانه­ها می­شود. با روش آنزیمی، فرآورده­ای با ویژگی­های تغذیه­ای، زیست­فعالی و عملکردی بهتری تولید خواهد شد. در این مقاله، مراحل مختلف استخراج آنزیمی کاروتنوپروتئین از زائدات فرآوری میگو توضیح داده شده است.

کلیدواژه‌ها