عوامل تلفات گندم دیم در منطقه کالپوش سمنان در مرحله برداشت

نویسنده

عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان (شاهرود)

چکیده

گندم، مهم­ترین محصول زراعی در ایران است و نقش اساسی در تأمین نیاز غذایی مردم و امنیت غذایی کشور دارد. در منطقه کالپوش استان سمنان، تلفات طبیعی دانه گندم دیم، 73/1 درصد و تلفات کمباینی، 27/4 درصد است. میانگین تلفات گندم در کمباین­های جاندیر 955، 1055 و نیلوهلند به ترتیب 5/5، 7 و 3 درصد گزارش شده است. عوامل متعددی در تلفات گندم نقش دارند که در این مقاله، به عوامل تلفات گندم دیم در منطقه کالپوش استان سمنان و راهکارهای کاهش افت گندم پرداخته شده است. مدیریت صحیح زراعی، رعایت زمان برداشت و آموزش کارشناسان و بهره­برداران برای نظارت دقیق، در کاهش افت گندم مؤثر هستند. تعمیر و بازسازی و جایگزینی کمباین­های فرسوده و استفاده از سامانه­های پایش و کنترل خودکار تلفات دانه در کمباین­های داخلی نیز در کاهش افت گندم نقش دارند

کلیدواژه‌ها