اقدامات مؤثر در کاهش قند احیاء سیب‌زمینی در انبار

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات فنی مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی همدان

چکیده

تولید چیپس، فرنچ فرایز و دیگر فرآورده‌های سرخ­شده سیب‌زمینی با  کیفیت مرغوب نیازمند آن است که قند احیای غده‌ها تا حد امکان پایین باشد تا محصول با کمترین تیرگی و محتوای مضر آکریلامید تولید شود. میزان قند احیاء در سیب‌زمینی به ژنتیک گیاه و عوامل قبل و پس از برداشت بستگی دارد. از عوامل قبل از برداشت سیب­زمینی می­توان به رسیدگی فیزیولوژیکی محصول، دمای هوا طی دوران رشد گیاه، نحوه تغذیه و آبیاری گیاه اشاره کرد. عوامل پس از برداشت مؤثر در میزان قند احیاء سیب­زمینی شامل میزان صدمات مکانیکی واردشده به غده و شرایط ذخیره‌سازی محصول هستند. سیب‌زمینی هر نوع تنش محیطی را با تجمع قند احیاء پاسخ می‌دهد. بنابراین، پاره­ای اقدامات ساده اما کلیدی می‌تواند به پایین­ماندن قند احیاء در سیب‌زمینی انبارشده کمک کند. استفاده از ارقام با خصوصیت ژنتیکی مناسب، سرزنی به­موقع مزرعه، کاهش صدمات مکانیکی هنگام برداشت، پایش دقیق شرایط انبار و مهار جوانه‌زنی غده‌ها از جمله این اقدام‌ها است.  

کلیدواژه‌ها