استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده
عارضه سیاهشدن، یکی از مهمترین عوامل کاهش کیفیت و بازارپسندی مغز گردو است. حساسیت ارقام و ژنوتیپهای گردو در برابرعوامل مؤثر و تشدیدکننده این عارضه متفاوت است. درجه حرارت بالای 38 درجه سلسیوس در اوایل تابستان (شروع رشد مغز یا پرکردن مغز) باعث پوکی، چروکیدگی و سیاه شدن مغز گردو میشود. دمای بالا در اواخر تابستان و آفتابسوختگی نیز در سیاهشدن و کاهش کیفیت مغز گردو مؤثر هستند. تنش آبی در طی فصل رشد، اثرات متفاوتی روی کمیت و کیفیت گردو داشته و باعث چروکیدگی مغز، کاهش درصد مغز و تولید میوههایی با مغز سیاه و کیفیت پائین میشود. بارندگی و رطوبت در زمان برداشت نیز منجر به سیاهشدن، کپکزدگی و کاهش کیفیت مغز گردو میشود. کرم سیب و کرم خراط و بیماریهای بلایت باکتریایی و لکهسیاه یا آنتراکنوز باعث خسارت به محصول گردو و کاهش کیفیت و سیاهشدن مغز آن میشوند. کمبود عناصرغذایی (پتاسیم، بُر، روی، مس) در کاهش کیفیت و سیاهشدن مغز گردو نقش مؤثری دارند. انتخاب رقم مناسب، احداث باغ در شرایط اقلیمی مناسب، تغذیه مناسب و آبیاری بهینه نقش مؤثری در افزایش کیفیت مغز گردو دارند.
موسوی, سیداصغر, & مدنی, بابک. (1403). راهکارهای پیشگیری از سیاهشدن و کاهش کیفیت مغز گردو در مرحله قبل از برداشت. مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 6(10), 49-60.
MLA
سیداصغر موسوی; بابک مدنی. "راهکارهای پیشگیری از سیاهشدن و کاهش کیفیت مغز گردو در مرحله قبل از برداشت". مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 6, 10, 1403, 49-60.
HARVARD
موسوی, سیداصغر, مدنی, بابک. (1403). 'راهکارهای پیشگیری از سیاهشدن و کاهش کیفیت مغز گردو در مرحله قبل از برداشت', مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 6(10), pp. 49-60.
VANCOUVER
موسوی, سیداصغر, مدنی, بابک. راهکارهای پیشگیری از سیاهشدن و کاهش کیفیت مغز گردو در مرحله قبل از برداشت. مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی, 1403; 6(10): 49-60.