راهکارهای پیشگیری از سیاه‌شدن و کاهش کیفیت مغز گردو در مرحله قبل از برداشت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

چکیده

عارضه سیاه­شدن، یکی از مهم­ترین عوامل کاهش کیفیت و بازارپسندی مغز گردو است. حساسیت ارقام و ژنوتیپ‌های گردو در برابرعوامل مؤثر و تشدیدکننده این عارضه متفاوت است. درجه حرارت بالای 38 درجه سلسیوس در اوایل تابستان (شروع رشد مغز یا پرکردن مغز) باعث پوکی، چروکیدگی و سیاه شدن مغز گردو می‌شود. دمای بالا در اواخر تابستان و آفتاب­سوختگی نیز در سیاه­شدن و کاهش کیفیت مغز گردو مؤثر هستند. تنش آبی در طی فصل رشد، اثرات متفاوتی روی کمیت و کیفیت گردو داشته و باعث چروکیدگی مغز، کاهش درصد مغز و تولید میوه‌هایی با مغز سیاه و کیفیت پائین می‌شود. بارندگی و رطوبت در زمان برداشت نیز منجر به سیاه­شدن، کپک­زدگی و کاهش کیفیت مغز گردو می­شود. کرم سیب و کرم خراط و بیماری‌های بلایت باکتریایی و لکه­سیاه یا آنتراکنوز باعث خسارت به محصول گردو و کاهش کیفیت و سیاه­شدن مغز آن می‌شوند. کمبود عناصرغذایی (پتاسیم، بُر، روی، مس) در کاهش کیفیت و سیاه­شدن مغز گردو نقش مؤثری دارند. انتخاب رقم مناسب، احداث باغ در شرایط اقلیمی مناسب، تغذیه مناسب و آبیاری بهینه نقش مؤثری در افزایش کیفیت مغز گردو دارند.

کلیدواژه‌ها