تولید سریع بیوکمپوست غنی‌شده از پسماند (کاه و کلش) برنج

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس دسترسی و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استاد پژوهشی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 مربی پژوهش، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 استادیار پژوهش، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

5 دانشیار پژوهش، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

برنج، یکی از مهم­ترین محصولات زراعی در جهان و کشور ایران است. سالانه حدود 504 میلیون تن کاه و کلش برنج در دنیا و حدود 4/5 میلیون تن در ایران تولید می­شود. کاه و کلش برنج به­دلیل ساختار شیمیایی و سلولز زیاد، به عنوان خوراک دام قابل­استفاده نیست و کشاورزان عموماً این بقایا را می­سوزانند. این عمل منجر به آلودگی محیط ­زیست و از بین­بردن میکروارگانیسم­های درون خاک می­شود. تولید بیوکمپوست، روشی جایگزین برای سوزاندان کاه و کلش برنج است. تولید بیوکمپوست نه تنها منجر به جلوگیری از آلودگی محیط زیست می­شود، بلکه سبب افزایش کیفیت خاک و کاهش نیاز به کودهای شیمیایی نیز می­شود. تولید بیوکمپوست همچنین در افزایش مقاومت گیاه به سرما، گرما و تنش­های محیطی، سهولت در جذب مواد غذایی موجود در خاک توسط گیاه و افزایش میکروارگانیسم­های مفید در خاک مؤثر است. ایجاد اشتغال و درآمد برای کشاورزان، مزیت دیگر تولید بیوکمپوست است. در این مقاله، نحوه تولید بیوکمپوست با استفاده از میکروارگانیسم­های مفید به­منظور کاهش زمان رسیدگی بیوکمپوست و افزایش کیفیت آن  به­صورت گام به گام شرح داده شده است.

کلیدواژه‌ها