راهکارهای پیشگیری از سیاه‌شدن مغز گردو در مرحله پس از برداشت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

چکیده

سیاه­شدن و کیفیت پایین مغز گردو یکی از مهم‌ترین مشکلات برای تولیدکنندگان و مصرف­کنندگان آن است. خسارات ناشی از آفات و کپک‌ها به‌دلیل تأخیر در برداشت و مسائل پس از برداشت (تأخیر در پوست­کنی و خشک­کردن)، به شدت رنگ مغز گردو را تحت­تأثیر قرار می‌دهند. بهترین زمان برداشت محصول گردو وقتی است که تیغه‌های چوبی بینابینی مغز و پوست چوبی تغییر رنگ داده و قهوه‌ای شوند. تأخیر در برداشت، علاوه بر تیره­شدن مغز گردو، منجر به کاهش میزان پروتئین، کربوهیدرات و چربی در مغز گردو خواهد شد. هرچه گردو پس از شکافتن پوست سبز، زمان بیشتری روی درخت بماند، افت کیفیت و تغییر رنگ مغز آن نیز افزایش می‌یابد. در شرایطی که پوست سبز روی گردو است، بایستی هر چه سریع‌تر، نسبت به پوست‌کنی میوه، اقدام کرد. بلافاصله پس از پوست‌کنی باید نسبت به خشک‌کردن میوه‌ها اقدام شود. تأخیر در خشک‌کردن گردو، به شدت موجب کاهش کیفیت و تیرگی رنگ مغز خواهد شد. تأخیر در خشک‌کردن یا طولانی­شدن زمان خشک‌کردن در شرایط سایه و نامناسب، نیز خطر آلودگی محصول گردو به کپک‌ها را افزایش می‌دهد. با رعایت زمان برداشت و عملیات مناسب پس از برداشت می‌توان گردو را با کیفیت مطلوب، تولید و با قیمت مناسب به فروش رساند.

کلیدواژه‌ها