دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده
درخت عناب بومی مناطق گرمسیری و خشک است. میوه تازه عناب دارای زمان نگهداری کوتاه است و امکان رشد انواع قارچ بر آن وجود دارد. استفاده از راهکارهایی برای به تأخیرانداختن فرآیند فساد میوه عناب تازه و افزایش ماندگاری آن مورد توجه خاص باغداران و مصرفکنندگان عناب است. از موارد مهم تأثیرگذار بر افزایش مصرف عناب، زمان مناسب برداشت آن است. اگر عناب پس از گذر از مرحله بلوغ فیزیولوژی و در وضعیت نیمهرسیده برداشت شود، روند رسیدگی آن پس از برداشت ادامه و در نهایت، مدت زمان نگهداری و مصرف آن افزایش مییابد. نگهداری عنابهای نیمهرسیده در سردخانه نیز بر افزایش زمان ماندگاری و کاهش دورریز آن مؤثر است. در حالت رسیدگی کامل میوه عناب، بریکس، شاخص رسیدگی و قرمزی رنگ پوسته بیشتر و در حالت نیمهرسیده، میزان ویتامین ث، سفتی بافت، شفافیت و زردی رنگ میوه بیشتر است. برای مصرف تازهخوری توصیه میشود میوه عناب در حالت نیمهرسیده برداشت شود که از نظر ویژگیهای حسی، قابلیت پذیرش خوبی را بین مصرفکنندگان دارد.