روش غشایی برای جداسازی ترکیبات فنلی از پساب کارخانه‌های روغن‌کشی زیتون

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

چکیده

در سال­های اخیر، تقاضا برای مصرف افزودنی­های طبیعی، افزایش یافته ­است. دلیل آن، سلامت مصرف و تجزیه­پذیری زیستی بالای افزودنی­های طبیعی نسبت به ترکیبات شیمیایی و مصنوعی است. افزایش روزافزون مصرف آنتی­اکسیدان­ها در تولید و فرمولاسیون  فرآورده‌های غذایی، صنعتی، دارویی و بهداشتی نیاز به جستجوی منابع جدید­تر و ارزان­تر را بیش از پیش در کشور ما نمایان می­کند. بخش اعظم ترکیبات آنتی­اکسیدانی مورد استفاده در صنایع غذایی و آرایشی از خارج از کشور تأمین می­شود. بنابراین، تولید آنتی­اکسیدان­های طبیعی با  قدرت بالا به­خصوص از زائدات محصولات کشاورزی، حائز اهمیت است. میوه زیتون غنی از ترکیبات فنلی است، اما فقط 2 درصد آن به­خصوص در سیستم­های سه­فازی در روغن باقی می­ماند و مابقی آن وارد  پساب و تفاله حاصل از فرآیند روغن­کشی می­شود. بنابراین، استخراج عصاره فنلی از پساب حاصل از روغن­­کشی زیتون با روش مناسب جداسازی و باز­یافت ترکیبات مذکور از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. در این مقاله به استخراج ترکیبات فنلی از پساب زیتون به روش غشایی پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها