پنیر تقلیدی بدون آب پنیر

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

مرکز تحقیقات آذربایجان غربی

چکیده

پنیر، یکی از مهم‌ترین محصولات لبنی در سراسر جهان است. در هنگام تهیه پنیر، 60 تا 93 درصد از حجم شیر بسته به نوع پنیر به­­صورت آب­ پنیر خارج می­شود. در برخی کارخانه­ها در ایران، مقداری از آب پنیر تولیدی به پودر تبدیل می­شود، اما در بسیاری از مناطق، امکان فرآوری آب پنیر وجود ندارد. بنابراین، بخش عمده‌ای از آب پنیر در محیط رها شده و موجب آلودگی خاک، آب‌های سطحی و درنتیجه، محیط زیست می­شود. فناوری تولید پنیر تقلیدی بدون آب پنیر، به­دلیل عدم تولید آب پنیر و حفظ مواد مغذی، یک فناوری کارآمد است. در تولید پنیر تقلیدی، شیر به­طور کامل یا جزئی با مواد غیرلبنی، جایگزین می­شود. در تولید پنیرهای تقلیدی، از پروتئین‌های گیاهی استفاده می­شود، که به­دلیل ارزان و در دسترس­بودن، جایگزین مناسبی برای پروتئین‌های شیر هستند. با جایگزینی ترکیبات فراسودمند، می‌توان پنیرهای تقلیدی فراسودمند با خواص سلامت­بخشی زیاد تولید کرد. در این مقاله، به شرح فرآیند تولید پنیرهای تقلیدی بدون آب پنیر پرداخته شده است. 

کلیدواژه‌ها