طراحی و کاربرد سامانه پیش‌خنک‌کن دمشی ساده برای افزایش ماندگاری محصولات فسادپذیر کشاورزی (با تأکید بر سبزی‌های برگی) در مناطق گرم و مرطوب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش

2 مربی پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش

3 پژوهشگر، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

چکیده

بخش زیادی از محصولات کشاورزی به دلیل عدم مدیریت صحیح پس از برداشت از بین می‌روند. پیش‌خنک‌کردن جزء اولین اقدامات پس از برداشت است که اجرای آن نقش مهمی در افزایش ماندگاری میوه و سبزی دارد. مدیریت کاهش دمای محصولات کشاورزی اغلب به دلیل ضعف امکانات مناسب و هزینه‌ها اجرا نمی‌شود. ساخت یک پیش‌خنک‌کن ساده با امکانات در دسترس برای کشاورزان خرده‌مالک می‌تواند در این راستا کمک‌کننده باشد. هدف از این مقاله، ارائه اصول طراحی و نکات فنی مربوط به ساخت و بهره‌برداری از یک دستگاه پیش‌خنک‌کن دمشی ساده مبتنی بر کولرگازی است. در این راستا، امکان جایگزینی ترموستات پیش‌فرض کولرگازی با یک کنترل‌کننده هوشمند مجهز به حسگر دما بررسی شده است. برای افزایش سرعت خنک کردن و کاهش اتلاف انرژی، یک محفظه دارای چهارچوب فلزی با ابعاد 1×1×2 مترمکعب و عایق‌بندی‌شده با فوم پلی‌اتیلن به ضخامت 1 سانتی‌متر ساخته می‌شود. این محفظه از یک سمت به کولرگازی متصل می‌شود. کنترل‌کننده بلافاصله پس از رسیدن دمای محفظه به دمای تعیین شده برق را قطع و در صورت گرم شدن مجدد محفظه، کولر را روشن می‌کند. سبدهای پلاستیکی حاوی سبزی برگی روی پالت به ارتفاع 10 سانتی‌متر قرار می‌گیرند. فاصله بین ردیف سبدها با یکدیگر و با جداره، حداقل 10 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. محصول پس از رسیدن به دمای مناسب از محفظه پیش‌خنک‌کن خارج و به سردخانه یا وسایل نقلیه سردخانه‌دار منتقل می‌شود. در این شرایط سبزی‌های برگی ماندگاری مناسبی تا 6 روز دارند و درصد تلفات، کمتر از 10 درصد است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات