نکات مهم در مدیریت برداشت و پس از برداشت میوه انار برای کاهش ضایعات

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، شیراز، ایران

2 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس شیراز ایران

چکیده

ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انار در دنیا با تولید سالانه بیش از یک میلیون تن انار است. برداشت و نگهداری نامناسب، ریزبودن، آفتاب‌سوختگی و ترک‌خوردگی انارها ضایعات زیادی ایجاد می‌کند. سالانه حدود 400 الی 600 هزار تن انار ضایع شده و از چرخه مصرف خارج می‌شود. باید به مسائل برداشت، پس از برداشت و نگهداری انار توجه جدی شود. زمان رسیدن میوه انار به شرایط اقلیمی، منطقه و نوع رقم بستگی دارد. تأخیر در برداشت به‌موقع انار باعث بروز ضایعات زیادی در میوه می‌گردد. به دلیل گل‌دهی چند مرحله‌ایی انار، میوه‌ها نیز معمولا باید در چند مرحله، و به نوبت برداشت شوند. هرگونه کم‌توجهی و ضربه یا زخم‌شدن میوه در حین برداشت می‌تواند منشاء پوسیدگی و کاهش بازارپسندی تمام میوه‌های آن محموله گردد. کار تفکیک و بازدید میوه، تشخیص انارهای آلوده به کرم گلوگاه و قراردادن میوه در انبار نیز باید با دقت زیاد انجام شود. اندازه، رقم، رنگ، طعم و مزه، کیفیت و محل تولید از جمله عواملی است که باید برای درجه‌بندی و بسته‌بندی مورد توجه قرار گیرد. دمای 5-4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-80 درصد برای نگهداری انار در سردخانه توصیه شده است. دما و رطوبت نسبی به صورت تنگاتنگی با یکدیگر مرتبطند و هدف به حداقل رساندن کاهش وزن، بدون افزایش توسعه میکروبی و پوسیدگی است. به طور کلی ضدعفونی کردن میوه انار قبل از انبارکردن با روش‌های شیمیائی، گازدهی، گرمادرمانی، پوشش‌دهی و ترکیب این روش‌ها قویا توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات