استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
چکیده
ایران بزرگترین تولیدکننده انار در جهان بوده و از نظر تنوع، سطح زیر کشت و تولید، مقام اول دنیا را دارا است. نگهداری میوه انار و کنترل عوامل مؤثر در کاهش ضایعات آن برای عرضه خارج از فصل این محصول در بازارهای داخلی و صادرات از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از مهمترین فاکتورهای تأثیرگذار در عمر پس از برداشت و کیفیت محصولات باغبانی، درجه حرارت است. برای حفظ کیفیت و بازارپسندی، ضروری است که این محصولات، بلافاصله پس از برداشت، خنک شوند. پیشخنککردن در مورد انار با اهداف کاهش فعالیت میکروارگانیسمهای فاسدکننده، جلوگیری از خرابشدن میوه و کندشدن سرعت واکنشهای بیوشیمیایی صورت میگیرد. برای این منظور، باید دمای محصول با عمل پیشخنککردن تا 10 درجه سلسیوس کاهش یابد و سپس محصول در سردخانه نگهداری شود. پیشخنککردن در انار در یک اتاق با تجهیزات خنککننده انجام میشود. جعبههای روزنهدار میوه به صورت پالتهایی، طوری در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا تشکیل یک تونل داده و هوای سرد پس از عبور از تونل و روزنه جعبهها، تبادل گرمایی با میوه را انجام دهد. برای پیشخنککردن میوه انار از هوای سرد با سرعت جریان 2-1 متر برثانیه، استفاده میشود. در مورد انار رقم شهوار، پیشخنککردن برای مدت 7200 ثانیه (120 دقیقه) و سرعت جریان 3/1 متر بر ثانیه و در انار رقم رباب مدت زمان 5500 ثانیه (92 دقیقه) پیشنهاد میشود. میزان دبی جریان هوا برای پیشخنککردن محصولات باغی و از جمله انار، 3-1 لیتر بر ثانیه به ازای هر کیلوگرم محصول است. دمای هوای سرد مورد نیاز برای پیشخنککردن میوه انار، 8-7 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی اتاق، 95-90 درصد است. با توجه به استاندارد شماره 6409 سازمان ملی استاندارد در مورد کاهش دمای محصول تا 10 درجه سلسیوس با عملیات پیشخنککردن و نیز سرمایهگذاری کم تهیه تجهیزات در باغ، میتوان از ضایعات 23 میلیارد ریالی این محصول جلوگیری و کمک شایانی به تولیدکنندگان این محصول کرد.