استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده
با توجه به طرح توسعه کشت زیتون برای تأمین مقادیر قابل ملاحظهای از نیاز کشور به روغن، بررسی مسائلی از قبیل زمان مناسب برداشت، شرایط بهینه نگهداری میوه زیتون و صنایع تبدیلی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. روغن زیتون، مهمترین فرآورده کشت زیتون است. در حدود 93 درصد از تولید جهانی زیتون برای تهیه روغن استفاده میشود. زمان برداشت و شرایط نگهداری میوه زیتون پس از برداشت در تعیین مقدار روغن وکیفیت آن اهمیت بسزایی دارند. تعیین دقیق زمان برداشت زیتون کار آسانی نیست. زیرا زمان مناسب برداشت این محصول با توجه به شرایط اقلیمی، زراعی و باردهی از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است. همچنین با توجه به زمان کار فصلی کارخانههای روغنکشی و وجود فاصله زمانی بین چیدن و استخراج روغن در تولید انبوه باعث میشود که میوه زیتون قبل از فرآیند، هفتهها ذخیره شود. در صورتیکه شرایط نگهداری مناسب نباشد، سبب ایجاد تغییرات آنزیمی و فعالیت میکروارگانیسمها روی میوه میشود. رشد و فعالیت میکرو ارگانیسمها موجب میشود روغن استخراج شده از این میوهها دارای اسیدیته بالا، استحکام و ماندگاری کم و طعم کهنگی و کپکزده داشته باشد. در این مقاله به تعیین زمان و روش مناسب برداشت میوه زیتون و همچنین شرایط و زمان مناسب نگهداری این محصول بدون تغییر در خواص کمی و کیفی آن پرداخته شده است.