کاهش میزان آفلاتوکسین محموله‌های پسته با روش جداسازی دانه ها بر اساس شکل ظاهری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مربی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

2 استادیار پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

چکیده

پسته یکی از محصولات مهم کشاورزی ایران است. پسته ایران بـه دلیل طعم و مزه خاص، در مقایسه با پسته­های تولیدی سایر کشــورها از مرغوبیــت ویژه­ای برخوردار است. آلودگی پسته به قـارچ آسپرژیلوس فلاووس و تولید سـم آفلاتوکسـین، از مسائل اساسی در زمینه تولید و صادرات پسته به شمار می­آید که می­تواند کشور را از رقابـت در بـازار جهـانی بـاز دارد. بـرای حفـظ بازارهای خارجی و صادرات پسته باید به حفظ معیارهـای قابـل قبـول بازارهـای جهـانی در زمینه سلامت محصول توجه شود. یکی از راه­های کاهش آفلاتوکسین در محموله­های پسته، تفکیک پسته­های مشکوک به آلودگی از محموله است. دانه­های پسته مشکوک به آلودگی اغلب دارای لکه­هایی روی پوست استخوانی هستند که سطح بیشتر لکه بیانگرآلودگی بیشتر پسته­ها است. رنگ این لکه­ها از زرد تیره تا قهوه­ای متغیر است. با جداسازی پسته­های    لکه­دار، به ترتیب 52/89، 43/96 و 1/95 درصد از آلودگی به آفلاتوکسین در ارقام پسته فندقی، احمدآقایی و کله­قوچی محموله کاسته می­شود. این مقاله، توضیحاتی را در خصوص دانه­های پسته مشکوک به آلودگی به آفلاتوکسین در   محموله­های پسته ارائه داده است که جداسازی این پسته­ها می­تواند میزان آفلاتوکسین در محموله­های پسته را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها