دانشیار بخش تحقیقات مهندسی ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
مصرف بالای انرژی و غیر یکنواختی شلتوک خشکشده در خشککنهای مرسوم (خوابیده) از مشکلات موجود در خشککردن برنج است که موجب افزایش شکستگی دانه در مراحل تبدیل برنج میشود. در این مقاله به معرفی خشککنهای دوار و ایستاده گردشی برای خشککردن برنج و مزایای استفاده از این خشککنها پرداخته شده است. کاربرد خشککنهای دوار و ایستاده گردشی، موجب کاهش زمان و صرفهجویی در مصرف انرژی در خشککردن شلتوک میشود. این دو خشککن در جذب و خروج گرد و خاک موجود در شالیهای ورودی، بهتر عمل کرده و هوای اطراف دستگاه را سالمتر نگه میدارند. کاربرد خشککنهای دوار و ایستاده نسبت به خشککنهای مرسوم، تأثیر مناسبی روی بهبود پوستکنی و راندمان تبدیل شلتوک داشته و مقدار برنج کامل را نیز افزایش میدهد.