معرفی روش مناسب برداشت و خشک‌کردن زرشک

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 مربی آموزشی، مجتمع آموزش عالی سراوان

3 دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

روش برداشت و خشک کردن از عوامل مؤثر بر کیفیت و میزان ضایعات محصول زرشک است. کشاورزان، محصول زرشک را به سه روش (شاخه­بر، خوشه­چینی و ضربه‌ای) برداشت می‌کنند. محصول برداشت­شده نیز به سه روش
(سایه­خشک، آفتاب­خشک و صنعتی) قابل خشک­شدن است. هر یک از روش‌های برداشت و خشک­کردن دارای معایب و مزایایی هستند. به­کارگیری روش مناسب برداشت و خشک­کردن زرشک سبب افزایش کیفیت زرشک خشک و کاهش ضایعات این محصول می­شود. روش مناسب برای برداشت زرشک، روش شاخه‌بر و خوشه‌چینی است. خشک­کردن زرشک در سایه نیز در افزایش کیفیت محصول خشک نهایی مؤثر است. برداشت زرشک با روش شاخه­بر و خوشه­چینی و
خشک­کردن آن در سایه، خصوصیات کیفی (پفکی­بودن و قرمزی) زرشک خشک را افزایش می­دهد. برداشت زرشک به روش ضربه‌ای و خشک‌کردن آن در آفتاب، میزان ضایعات این محصول را 50 درصد نسبت به سایر روش­ها افزایش
می­دهد. در این مقاله، به شرح روش مناسب برای برداشت و خشک­کردن زرشک پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها