راهکارهای کاهش تلفات فیزیکی سیر خشک در مراحل برداشت و پس از برداشت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

چکیده

محصولات کشاورزی از جمله سیر، ممکن است در مرحله­های کاشت، داشت، برداشت و پس از آن دچار تلفات شوند. تلفات، سبب افت ارزش کیفی و کاهش بازارپسندی محصولات کشاورزی می‌شود. برداشت سیر، مرحله‌ای بحرانی در ایجاد تلفات فیزیکی ناشی از شکستگی پوسته­ها و جداشدن حبه­ها است. هر چه فاصلۀ بین قطع آبیاری مزرعه تا برداشت محصول بیشتر باشد، رطوبت پوسته‌های سیر و خاک مزرعه کمتر و تلفات فیزیکی بیشتر می­شود. افزایش
آسیب­دیدگی­ها بر ظاهر محصول سیر اثر نامطلوب دارد و قیمت سیر و درآمد کشاورز را کاهش می­دهد. تأخیر در برداشت سیر نیز سبب انتقال بسیاری از آفات و بیماری‌ها از مزرعه به انبار می­شود. اصلاح زمان برداشت سیر به ماشین­آلات تخصصی برداشت حتی برای مزارع کوچک و دسترسی به امکانات مناسب التیام‌دهی برای خشک­کردن پوسته­ها نیاز دارد. سیر با برگ­های سبز و بدون التیام­دهی، قابلیت بسته‌بندی ندارد و قارچ‌ها طی نگهداری در انبار، روی پوسته­های آن رشد می­کنند. در رطوبت نسبی بیش از حد بهینه (65 تا 70 درصد)، زمینه برای فعالیت قارچ­ها و جوانه­زنی سوخ­های سیر در انبار فراهم می­شود و در رطوبت نسبی پایین­تر، پوسته­های سیر بسیار شکننده می­شوند. با اصلاح سیستم بسته‌بندی اولیه در مزرعه، ارائۀ الگوی مناسب برای سیستم حمل و نقل، بارگیری و تخلیۀ بسته‌ها از وسیلۀ نقلیه و انتخاب بسته‌بندی مناسب (از نظر جنس و ابعاد) می­توان تلفات فیزیکی سیر را کاهش داد. در این مقاله، راهکارهای کاهش تلفات سیر خشک در مراحل برداشت و پس از برداشت ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها