کاهش ضایعات میوه آلو بخارا در مراحل فرآوری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

چکیده

سالانه مقدار زیادی از محصولات کشاورزی در سراسر جهان ضایع شده و از بین می‌روند که در تولید آن‌ها هزینه، زمان و امکانات صرف شده است. این میزان ضایعات، اغلب خسارت بزرگی بر منابع غذایی جهان وارد می‌کند. میوه­ها به­دلیل داشتن رطوبت زیاد، فسادپذیر هستند، و در صورت عدم رعایت اصول فنی برداشت و پس از برداشت، از بین می‌روند. سالانه حدود 12 میلیون تن آلو در جهان تولید می‌شود. ایران با تولید حدود 314 هزار تن آلو، هفتمین تولیدکننده این میوه هسته‌دار در جهان است. سطح زیرکشت درختان بارور آلو در استان خراسان رضوی در حدود 7 هزار و 849 هکتار و میزان تولید آن 62 هزار و 59 تن است. حدود 7/48 درصد سطح زیرکشت آلو (3 هزار و 600 هکتار) و 7/51 درصد تولید استان (32 هزار و 115 تن) در شهرستان نیشابور است. توسعه تولید آلوی خشک در مناطق روستایی، سبب اشتغال‌زایی و کسب درآمد بیشتر برای کشاورزان شده و در کاهش ضایعات و افزایش ارزش‌افزوده این محصول، نقش بسزایی دارد. در حال حاضر، خشک­کردن آلو در کشور عمدتاً به روش سنتی انجام می‌شود که به­دلیل عدم رعایت اصول بهداشتی، تولید محصول استاندارد ممکن نیست. در این مقاله، نکات فنی فرآوری آلوی خشکباری شامل پوست‌گیری، آنزیم‌بری، بسته‌بندی مناسب و نگهداری در درجه حرارت و رطوبت نسبی مطلوب شرح داده‌شده است.

کلیدواژه‌ها