استفاده از کاه گندم در ساخت خمیر و کاغذ

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشگاه منابع طبیعی گرگان

2 استادیار گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

با افزایش جمعیت و رشد  فناوری، نیازهای بشر در حوزه فرآورده‌های سلولزی روز به روز در حال افزایش است. از طرفی دیگر، منابع جنگلی برای تولید کاغذ‌های مختلف نیز محدود و دسترسی به آن برای برخی از کشورها، غیرممکن است. بنابراین، نیاز به مواد اولیه جایگزین بسیار ضروری و مهم است. یکی از منابع غیرچوبی جایگزین، پسماندهای لیگنوسلولزی مانند کاه گندم است. خمیر‌ کاغذ از کاه گندم باید به روشی تهیه شود که بتوان آن را در مقیاس کوچک، استفاده و جایگزین بخشی از خمیر‌ کاغذ تولیدشده از کارتن کهنه کرد. خمیر ‌کاغذ کاه گندم را می‌توان با استفاده از هیدروکسیدسدیم (سود) در زمان پخت 40 دقیقه و دمای پخت 95 درجه سلسیوس تهیه کرد. از الیاف کاه گندم می­توان به­صورت ترکیبی با سایر خمیر‌ها استفاده کرد و بخشی از نیاز‌های کارخانه­های کاغذ‌سازی را تأمین کرد. با توجه به برتری مقاومتی این خمیر ‏‌کاغذ، از آن می‌توان به عنوان تقویت­کننده در ترکیب با خمیر‌ کاغذ کارتن کنگره‌ای ‌کهنه نیز استفاده کرد. در این مقاله، روش تهیه خمیر کاغذ از کاه گندم شرح داده شده است.

کلیدواژه‌ها