آبزیان منبع بسیار ارزشمند مواد مغذی، ترکیبات زیست فعال و کارکردی به شمار آمده و پتانسیل بالایی جهت تامین نیازهای تغذیهای انسان دارا میباشند. انجام عملیات فرآوری آبزیان باعث تولید حجم بالایی از زائدات یا پسماندها میگردد. در گذشته این پسماندها در محیط ریخته شده و باعث آلودگیهای زیست محیطی میشدند. در حال حاضر از این بخش استفاده بهینهای نشده و برای تولید محصولات با ارزش افزوده پایین نظیر آرد ماهی استفاده میشود. از آنجاییکه تحقیقات ثابت کرده است که پسماندهای آبزیان غنی از پروتئینها، چربیها، رنگدانهها، مواد معدنی و ویتامینهای مختلف هستند، لذا استفاده بهینه از آنها امری ضروری و منطقی میباشد. در این راستا، استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالاتر نظیر پروتئین هیدرولیز شده میتواند بسیار سودبخش و ثمربخش باشد. پروتئین هیدرولیز شده با وجود ویژگیهای زیست فعالی و عملکردی خود میتواند در صنایع مختلف غذایی، مکملهای غذا-داروئی، فرآوردههای آرایشی-بهداشتی، غذای دام، طیور، آبزیان، غذای حیوانات خانگی و کودهای زیستی بعنوان جزء فعال مورد استفاده قرار گیرد. برای تهیه پروتئین هیدرولیز شده میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. از بین این روشها، روش آنزیمی فرآیندی نسبتاً ساده، موثر و کارا میباشد که مانع از تخریب پروتئینها در اثر واکنشهای مشابه، گشته و در نهایت فرآوردهای با ویژگیهای تغذیهای، زیست فعالی و عملکردی بهتری تولید خواهد کرد. دستورالعمل حاضر مروری بر مراحل مختلف تولید پروتئین هیدرولیز شده به روش آنزیمی در مقیاس آزمایشگاهی، فرآیند بکارگیری، مزایا و اثربخشی آن میباشد.