تولید پروتئین هیدرولیز شده از پسماندهای فرآوری آبزیان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

چکیده

آبزیان منبع بسیار ارزشمند مواد مغذی، ترکیبات زیست فعال و کارکردی به شمار آمده و پتانسیل بالایی جهت تامین نیازهای تغذیه­ای انسان دارا می­باشند. انجام عملیات فرآوری آبزیان باعث تولید حجم بالایی از زائدات یا پسماندها می­گردد. در گذشته این پسماندها در محیط ریخته شده و باعث آلودگی­های زیست محیطی می­شدند. در حال حاضر از این بخش استفاده بهینه­ای نشده و برای تولید محصولات با ارزش افزوده پایین نظیر آرد ماهی استفاده می­شود. از آنجاییکه تحقیقات ثابت کرده است که پسماندهای آبزیان غنی از پروتئین­ها، چربی­ها، رنگدانه­ها، مواد معدنی و ویتامین­های مختلف هستند، لذا استفاده بهینه از آنها امری ضروری و منطقی می­باشد. در این راستا، استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالاتر نظیر پروتئین هیدرولیز شده می­تواند بسیار سودبخش و ثمربخش باشد. پروتئین هیدرولیز شده با وجود ویژگی­های زیست فعالی و عملکردی خود می­تواند در صنایع مختلف غذایی، مکمل­های غذا-داروئی، فرآورده­های آرایشی-بهداشتی، غذای دام، طیور، آبزیان، غذای حیوانات خانگی و کودهای زیستی بعنوان جزء فعال مورد استفاده قرار گیرد. برای تهیه پروتئین هیدرولیز شده می­توان از روش­های مختلفی استفاده کرد. از بین این روش­ها، روش آنزیمی فرآیندی نسبتاً ساده، موثر و کارا می­باشد که مانع از تخریب پروتئین­ها در اثر واکنش­های مشابه، گشته و در نهایت فرآورده­ای با ویژگی­های تغذیه­ای، زیست فعالی و عملکردی بهتری تولید خواهد کرد. دستورالعمل حاضر مروری بر مراحل مختلف تولید پروتئین هیدرولیز شده به روش آنزیمی در مقیاس آزمایشگاهی، فرآیند بکارگیری، مزایا و اثربخشی آن می­باشد.

کلیدواژه‌ها