خرما از محصولات کشاورزی مهم در مناطق جنوبی کشور از جمله استان هرمزگان است. کشاورزان در استان هرمزگان، ارقام خرمای نرم را در فضای باز و مقابل نور آفتاب قرار داده تا مقدار رطوبت آن کاهش یابد. در این روش، میوه خرما به گرد و خاک آلوده شده و بهدلیل رطوبت نسبی بالای هوای منطقه، دچار پوسیدگی و ترشیدگی میشود. استفاده از خشککن تونلی آفتابی میتواند علاوه بر کاهش زمان خشکشدن، در کاهش آلودگیها در میوه ارقام خرمای نرم در حین خشکشدن و تولید محصولی بهداشتی و با کیفیت مطلوب نیز مؤثر باشد. در این مقاله به معرفی خشککن تونلی آفتابی و مراحل آمادهسازی و خشککردن ارقام خرمای نرم پرداخته شده است. خشککن تونلی آفتابی به طول 6 متر و عرض 2 متر، مساحت کل محفظه خشککن12 متر مربع، سطح جمعکننده 3 مترمربع و به صورت صفحه سیاه موجدار از جنس فلز است. هواکش در ابتدای قسمت محفظه خشککن و یک دریچه کولری در انتهای آن نصب شده است. سیستم گردش هوا در درون خشککن نیز به روش جابهجایی اجباری است.