مدیریت پس از برداشت انجیر تازه

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 مربی پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

میوه انجیر (Ficus carica) از محصولات مهم باغی ایران است که حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی، املاح و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی منحصر به فرد است. انجیر میوه­ای فرازگرا، دارای شدت تنفس بالا و حساس به ضربه، لهیدگی و فساد میکروبی است. میوه انجیر در صورت عدم رعایت اصول برداشت و پس از برداشت، به سرعت فاسد و دچار افت کیفیت می‌شود. برداشت در زمان مناسب سبب حفظ کیفیت انجیر می‌شود. رنگ و میزان سفتی از عوامل اصلی تعیین‌کننده زمان برداشت میوه انجیر هستند. ارقام انجیر با پوست تیره (انجیر سیاه، کشکی، مشکی لرستان، چرمی) باید قبل از تیره­شدن کامل، برداشت شوند. ارقام انجیر با پوست سبز (انجیر سبز استهبان، متی، رونو، شاه انجیر، پیوس) باید زمانی­که به رنگ زرد متمایل به سفید تا زرد روشن ظاهر شدند، برداشت شوند. میوه انجیر باید با مهارت کامل و بدون ایجاد زخم برداشت ‌شود. میوه‌های انجیر پس از برداشت باید سریعاً خنک ‌شوند تا گرمای هوا و گرمای حاصل از تنفس محصول، کاهش یافته و سرعت افت کیفیت و کاهش ماندگاری محصول کند شود. برای بسته‌بندی انجیر بهتر است از سینی‌های پلاستیکی شانه تخم‌مرغی یا ظروف یک­بار مصرف منفذدار استفاده ‌شود. دما و رطوبت نسبی مناسب نگهداری میوه انجیر به ‌ترتیب صفر تا 1- درجه سلسیوس و 90 تا 95 درصد است. نگهداری در این شرایط سبب افزایش ماندگاری با  حفظ کیفیت می‌شود.